Juni 2020 foretog Corebase en undersøgelse af digital modenhed hos virksomheder. Vi har sammenholdt de trends, der er i undersøgelsen med de erfaringer Corebase har fra de seneste 18 måneders virksomhedsbesøg: Niveauet på virksomhedernes digitale modenhed ligger lavt i forhold til de digitale muligheder, der er på markedet. Et resultat der underbygges af blandt andet Dansk Erhverv og Dansk Industri.
Overordnede tendenser fra undersøgelsen
Generelt er der stor forskel på hvor virksomhederne er i dag med digital udvikling og hvor de mener de burde være.
50% af de adspurgte har en it-strategi og mener at deres forretnings- og it-strategi følges ad. Men 80% mener, at det er vigtigt at it-strategien er synkron med forretningsstrategien. I knap hver tredje virksomhed er der således et mismatch hvor vi må konkludere, at it enten ikke har den store betydning eller man er bagud med udviklingen. At it ikke har den store betydning, anser vi for usandsynligt hos langt hovedparten af virksomhederne.
De fleste i undersøgelsen mener, det er vigtigt at have personer i topledelsen med indsigt i it/digitalisering. Men der er ikke mange steder hvor det så rent faktisk er tilfældet. Undersøgelsen viste også at 4 ud 5 topledere enten ikke har den fornødne viden eller ikke deltager proaktivt med anbefalinger omkring digitalisering.
Vores øvrige erfaringer
Virksomhederne er med nuværende mandskab og værktøjer optimeret så meget, at der mangler kapacitet til at gennemføre it-projekter: 1) Medarbejderne har rigeligt at gøre i dagligdagen, 2) viden omkring digitalisering er mangelfulde, 3) kortsigtede økonomiske mål, levner ikke plads til større og længerevarende udviklingsprojekter.
Ernst & Young Danmark offentliggjorde før sommerferien Nordisk SMV M&A Outlook, der understøtter disse forhold. Her viser det sig, at ca. 30% af SMV-virksomheder i Norden, overvejer frasalg indenfor 12 måneder for at finansiere investeringer i ny teknologi.
Eksperter forudser endvidere, at den teknologiske udvikling de næste 5 år kommer til at gå lige så hurtigt som de foregående 30. Udviklingen går med ekspresfart – så hvordan får man hægtet sig på udviklingen?
Derfor mener vi
Konsekvensen ved manglende fokus på digitalisering er, at virksomhederne ubevidst opbygger it-gæld. IT-gæld er når it-platformen ikke kan opfylde de krav forretningen har og som konkurrencen i det pågældende marked stiller.
Resultatet er, at der mangler finansiering når it-systemerne skal opgraderes. Der er lang vej for at kunne udnytte de nyeste teknologier til at forbedre konkurrence¬evnen.
Virksomhederne er lette ofre for nye spillere på markedet (disruption).
Opdatering af virksomhedernes it-systemer skal planlægges i god tid og det tager mellem 6 og 18 måneder når de centrale systemer skal opgraderes. Perioden afhænger af virksomhedens størrelse, forretningens kompleksitet og projektmodenhed.
Skal digitalisering ligefrem udnyttes til at løfte forretningen, øges forberedelsestiden yderligere da det desuden kræver reorganisering af virksomheden.
Hvordan virksomhederne kommer videre
Det anbefales at virksomhederne får udført et digitalt sundhedstjek, der giver et billede af hvor man står aktuelt (it-platform, kapacitet, viden og modenhed).
Med en aktuel vurdering kan direktionen sammen med bestyrelse få afklaret de centrale spørgsmål:
1) Hvad er status på it-platformen i virksomheden, 2) Hvor står I it-mæssigt forhold til mulighederne, 3) Hvordan kommer I videre?
Corebase gennemfører digitale sundhedstjek. Pris for SMV-virksomheder kr. 35.000, – ekskl. moms (fastpris).
Klik her for resultaterne fra undersøgelsen: Corebase (c) – IT-modenhed – Svar og Konklusioner – august 2020