03-04-2024
VIDENSERHVERV: Mangel på kvalificeret arbejdskraft skal løses af virksomhederne selv
Fra ministerier, Dansk Industri, Dansk Erhverv og førende virksomheder bliver vi løbende gjort opmærksom på om hvordan mangler på arbejdskraft bliver det største problem for vækst.
Men problemets størrelse er selvforskyldt og en stor kan del kan løses ved at ændre tilgangen til rekruttering.
Et problem er, at det meget unge og forholdsvis uprøvede personer, der står for rekrutteringen. Og når man ikke har erfaring og samtidig mangler dybere indsigt i et fagområde, bliver udvælgelsesprocessen begrænset til de 10-15 faktuelle faglige kvalifikationer som den ansættende manager har sat op.
Her mister virksomhederne så den del af ansøgere som ikke er superskarpe til at skrive ansøgninger og til at udforme deres cv’er.
Næste problem er, at der er meget kort tid til at kigge hvert enkelt cv igennem. Forleden så jeg et job som Talent Acquisition Specialist hvor man skulle regne med at arbejde med 60-70 job ad gangen. Det er decideret useriøst, og resultatet af et stort arbejdspres er, at rekrutterne bruger 15-30 sekunder pr. cv på at vælge om et cv skal i MÅSKE-bunken eller NEJ-bunken.
Og det er jo klart at der så er risiko for at man her mister yderligere en portion kvalificerede ansøgere.
I kølvandet opstår et tredje problem, nemlig at ansættelser bliver 1:1 ansættelser – dvs. at de foretrukne kandidater kommer fra lignende stillinger som de allerede har bevist at de kan bestride. Det er hverken berigende for medarbejderen eller bringer ny viden til virksomheden.
HR SKAL OPGRADERES
Vil virksomhederne mangel på arbejdskraft til livs, drejer sig for det første om at få antallet af rekrutteringspersonale balanceret med behovet for arbejdskraft.
Mit bud er, at man som TA’er kan håndtere 5-10 job ad gangen – selvfølgelig afhængig af tyngde af job og personlig viden.
Dernæst skal man som en succesfuld rekrutter have et vist niveau af faglig indsigt. Hvis ikke man har det skal der være tid til at sætte sig ind i tingene.
Endelig er der jo en række seriøse og specialiserede headhuntere, som har den nødvendige tid og ekspertise til at hjælpe.
Uanset hvad kommer virksomhederne til at betale – enten i form af manglende udførelse af opgaver, opgradering af HR eller købe sig til ydelserne ude i byen. Jeg ved godt hvor jeg ville vælge at lægge mine penge.
29-10-2020
Forandringsforstoppelse
Vi bliver jævnligt kontaktet af virksomheder, der har behov for en ny it-løsning. Med en klokkeklar businessplan og realistisk projektplan spirer optimismen; projektet er i affyringsrampen og så… pludselig stilhed. Hvad skyldes det?
Morten Münster skriver i sin bog ’Jytte vender tilbage’, at virksomhederne lider af forstoppelse. Når vi kigger på de aktiviteter, der udover de daglige opgaver allerede er i gang, kan vi kun give ham ret: Teambuilding, GDPR, it-projekter, salgskampagner, MUS-samtaler osv. Kapacitetsgrænsen er nået og Morten konkluderer, at man ikke kan ikke spise sig ud af en forstoppelse.
Der ér ikke plads til mere.
Til inspiration kan man se på Regeringens tiltag i starten af pandemien, der betød at medarbejdere skulle arbejde hjemmefra. Alligevel oplevede nogle virksomheder en fremgang i produktiviteten. Det er især større handlefrihed mellem arbejdsmæssige og private gøremål, der medførte en bedre udnyttelse af tiden.
At gennemføre fleksible arbejdstider er blot en af mange handlingsændringer man kan anvende for at undgå forstoppelse når man skal i gang med et nyt it-projekt. I Corebase har vi taget moderne adfærdsforskning til os, og arbejder med at sikre det nødvendige fundament for at projekter kommer i mål som planlagt.
13-10-2020
God businesscase i at reducere it-udgifterne
I en nylig afsluttet sag gik en virksomhed fra en egenudviklet forretningsløsning og et klassisk økonomisystem, til en løsning baseret på de nyeste standardsoftware i skyen (cloud). Produktiviteten i service-værdikæden og salgsarbejdet blev effektiviseret. Omkostninger til it blev reduceret og det tekniske setup forenklet.
Fundamentet for et ambitiøst indtjeningsmål var dermed skabt. Og der var en væsentlig bedre økonomi i at skifte hele platformen ud end at vedligeholde den eksisterende it-platform, da beløbene var de samme.
Uafhængig af om målet er at øge omsætningen, reducere omkostningerne eller forbedre arbejdsprocesserne, er vores vurdering at der er mange virksomheder, der vil ende med en lignende businesscase.
Start med et digitalt sundhedstjek og få en status på den aktuelle it-platform og hvad det vil koste at komme videre. Et digitalt sundhedstjek beskriver desuden virksomhedens it-modenhed og hvor klar organisationen er til et skifte.
Læs mere www.corebase.dk eller kontakt Uffe Krogh på uffe@corebase.dk
22-09-2020
Vedligeholde eller skifte til ny?
Mister du et serviceeftersyn på din bil, bortfalder garantien og den falder i værdi. Og så er der naturligvis en øget risiko for, at motoren ikke kører helt som den skal. Men servicerer man bilen, så kører den ’bare’ videre – den kører hverken bedre eller hurtigere. En anden mulighed er at skifte bilen til en med de nyeste features og en bedre benzinøkonomi.
Samme udfordring står virksomhederne overfor med it-platformen. Hvis den ikke bliver serviceret, begynder den at køre langsommere, man risikerer at miste de elektroniske forbindelser til kunder og til banken – og man bliver gradvist et lettere offer for Cyber-kriminalitet. Men servicerer man den eksisterende platform, opnår man sjældent nye forretningsmæssige muligheder. Vi kalder det it-gæld.
IT-gæld er dog ikke altid skidt. Faktisk har de virksomheder, der kører på en ældre it-platform, en god businesscase i at skifte til en helt ny platform. Prisen for at skifte til nyt er ofte på sammen niveau som servicering af eksisterende platform. Hertil kommer at driftsudgifterne reduceres og man opnår derved en hurtigere tilbagebetaling af investeringerne.
De virksomheder, der udnytter de nyeste digitale muligheder, står således i en konkurrencemæssig fordelagtig position i forhold til virksomheder, der ikke gør det.
Digitalt sundhedstjek
Vores anbefaling er, at topledelsen tager en snak med it-afdelingen eller Corebase og finder ud af hvordan det konkret står til med den digitale sundhed. Et digitalt sundhedstjek kan, sammen med virksomhedens strategi og de teknologiske muligheder, hive virksomheden ud af de traditionelle løsningsmodeller og åbne for nye forretningsmæssige perspektiver.
Corebase er eksperter i at udføre digitale sundhedstjek og har mange års erfaring i at udnytte de konkurrencemæssige fordele ved at koble forretningsstrategi og teknologi sammen. Vores medarbejdere har således både forstand på forretning og på it. Til at understøtte arbejdet, har vi et stort bagland af eksperter indenfor de nyeste teknologier, planlægning, projektledelse, forretnings- og forandringskonsulenter.
Råd omkring bilparken overlader vi til de dygtige bilforhandlere. Er du i tvivl om den digitale sundhed i jeres virksomhed bør du kontakte Uffe Krogh på +45 3011 4404.
15-09-2020
Få et digitalt sundhedstjek af din virksomhed
Et digitalt sundhedstjek giver en status på hvordan virksomheden, med den nuværende it-platform, er rustet til at løfte de forretningsmæssige mål. Og, hvis det er aktuelt, hvilke muligheder der er for at øge omsætningen eller reducere omkostningerne ved hjælp af nyere it-teknologi.
Corebase har indenfor de seneste par år gennemført digitale sundhedstjek for virksomheder indenfor forskellige brancher. Resultaterne har været en væsentlig besparelse i driftsomkostningerne eller en kort tilbagebetalingstid på investeringerne.
Corebase består af en række af konsulenter med speciale indenfor forretningsudvikling, it og projektledelse, der alle er uafhængige af it-producenter og -leverandører. Vi har netop afsluttet en undersøgelse omkring digitalisering i små og mellemstore virksomheder og har de seneste 2 år forsket i hvad der skal til for at få succes med den nye teknologi.
Prisen for et digitalt sundhedstjek er kr. 35.000 ekskl. moms for små og mellemstore virksomheder. Forløbet består af en række interviews og dialoger med medarbejdere i ledelsen og i forretningen. Sundhedstjekket kan som regel gøres færdig indenfor 3-4 uger.
Kontakt Uffe Krogh på 3011 440.
13-08-2020
IT-modenhed – en undersøgelse
Juni 2020 foretog Corebase en undersøgelse af digital modenhed hos virksomheder. Vi har sammenholdt de trends, der er i undersøgelsen med de erfaringer Corebase har fra de seneste 18 måneders virksomhedsbesøg: Niveauet på virksomhedernes digitale modenhed ligger lavt i forhold til de digitale muligheder, der er på markedet. Et resultat der underbygges af blandt andet Dansk Erhverv og Dansk Industri.
Overordnede tendenser fra undersøgelsen
Generelt er der stor forskel på hvor virksomhederne er i dag med digital udvikling og hvor de mener de burde være.
50% af de adspurgte har en it-strategi og mener at deres forretnings- og it-strategi følges ad. Men 80% mener, at det er vigtigt at it-strategien er synkron med forretningsstrategien. I knap hver tredje virksomhed er der således et mismatch hvor vi må konkludere, at it enten ikke har den store betydning eller man er bagud med udviklingen. At it ikke har den store betydning, anser vi for usandsynligt hos langt hovedparten af virksomhederne.
De fleste i undersøgelsen mener, det er vigtigt at have personer i topledelsen med indsigt i it/digitalisering. Men der er ikke mange steder hvor det så rent faktisk er tilfældet. Undersøgelsen viste også at 4 ud 5 topledere enten ikke har den fornødne viden eller ikke deltager proaktivt med anbefalinger omkring digitalisering.
Vores øvrige erfaringer
Virksomhederne er med nuværende mandskab og værktøjer optimeret så meget, at der mangler kapacitet til at gennemføre it-projekter: 1) Medarbejderne har rigeligt at gøre i dagligdagen, 2) viden omkring digitalisering er mangelfulde, 3) kortsigtede økonomiske mål, levner ikke plads til større og længerevarende udviklingsprojekter.
Ernst & Young Danmark offentliggjorde før sommerferien Nordisk SMV M&A Outlook, der understøtter disse forhold. Her viser det sig, at ca. 30% af SMV-virksomheder i Norden, overvejer frasalg indenfor 12 måneder for at finansiere investeringer i ny teknologi.
Eksperter forudser endvidere, at den teknologiske udvikling de næste 5 år kommer til at gå lige så hurtigt som de foregående 30. Udviklingen går med ekspresfart – så hvordan får man hægtet sig på udviklingen?
Derfor mener vi
Konsekvensen ved manglende fokus på digitalisering er, at virksomhederne ubevidst opbygger it-gæld. IT-gæld er når it-platformen ikke kan opfylde de krav forretningen har og som konkurrencen i det pågældende marked stiller.
Resultatet er, at der mangler finansiering når it-systemerne skal opgraderes. Der er lang vej for at kunne udnytte de nyeste teknologier til at forbedre konkurrence¬evnen.
Virksomhederne er lette ofre for nye spillere på markedet (disruption).
Opdatering af virksomhedernes it-systemer skal planlægges i god tid og det tager mellem 6 og 18 måneder når de centrale systemer skal opgraderes. Perioden afhænger af virksomhedens størrelse, forretningens kompleksitet og projektmodenhed.
Skal digitalisering ligefrem udnyttes til at løfte forretningen, øges forberedelsestiden yderligere da det desuden kræver reorganisering af virksomheden.
Hvordan virksomhederne kommer videre
Det anbefales at virksomhederne får udført et digitalt sundhedstjek, der giver et billede af hvor man står aktuelt (it-platform, kapacitet, viden og modenhed).
Med en aktuel vurdering kan direktionen sammen med bestyrelse få afklaret de centrale spørgsmål:
1) Hvad er status på it-platformen i virksomheden, 2) Hvor står I it-mæssigt forhold til mulighederne, 3) Hvordan kommer I videre?
Corebase gennemfører digitale sundhedstjek. Pris for SMV-virksomheder kr. 35.000, – ekskl. moms (fastpris).
Klik her for resultaterne fra undersøgelsen: Corebase (c) – IT-modenhed – Svar og Konklusioner – august 2020
10-08-2020
Sådan sikrer du succesfulde it-investeringer
De fleste virksomheder får 2-3 tilbud når de f.eks. skal have udskiftet ERP-systemet. Det er der jo god ræson i, men hvor klar er virksomhederne selv til omlægninger?
Der er langt mellem de gode anmeldelser af færdige it-projekter. Faktisk bliver 8 ud af 10 projekter forsinkede og dyrere end forventet. Og virksomhederne får sjældent det udbytte af investeringen som der var stilet imod.
Men det er langt fra kun it-leverandørerne der bærer ansvaret: For det første er virksomhederne slet ikke klar over hvor meget ekstra arbejde der er i forbindelse med implementering af nye it-systemer. Og følgerne ved at skifte selv en meget lille del af it-platformen undervurderes.
For det andet lader man it-leverandøren styre projektet: De har jo forstand på det og det er en del af prisen, tænker de fleste vel. Men det svarer til at lade ulven vogte får: Man kan som leverandører per definition ikke være uvildige, når de selv står med en del af leverancen.
Corebase giver rådgivning omkring it-projekter og implementering af nye systemer. Da vi ikke er sponsoreret af producenter eller it-leverandører er anbefalingerne uvildige. Vi tør desuden give et reelt billede af faldgruber og parathed. Et godt sted at starte er en foranalyse til kr. 29.500 excl. moms. Den består af en rapport på 2-5 A4-sider i et sprog som alle forstår.
Rapporten giver en status på de tekniske forudsætninger, der er nødvendige for gennemførelse af et succesfyldt it-projekt. Dernæst giver den et billede af hvor parat organisationen (360°) er til at starte et it-projekt. Herved får man et indblik i de faldgruber der er og som man derfor kan tage højde for under planlægning af projektet.
Ring og hør om første skridt på vej til succesfyldte it-projekter til Uffe Krogh på 3011 4404 eller Henrik Oppenhejm på 2032 0713.
10-08-2020
Hvad er konkurrencekraften i din virksomhed…
Hvilke forretningsområder tjener din virksomhed penge på?
Hvordan åbner i for nye afsætnimngskanaler?
Kan din it-drift køre mere rentabelt?
Det og lignende spørgsmål stiller de fleste sig løbende, og kvaliteten af svarene ligger i, hvor godt forretningsstrategien og den digitale platform hænger sammen. Følges disse to områder ikke ad, oparbejdes der it-gæld og omkostningerne til it er formentlig for høje i forhold til udbyttet.
Corebase gennemfører en analyse, der giver indblik i virksomhedens it-modenhed. Det kan være områder, hvor IT-omkostningerne kan reduceres, hvor forretningen kan effektiviseres, eller hvor der er mulighed for at øge omsætningen med digitalisering.
Analysen er målrettet små og mellemstore virksomheder. Forløbet er delt op i følgende områder:
- Opstart: 1 – 2 timer med præsentation af forløbet
- Interview med CEO og ansvarlige for økonomi, it, salg m.m.
- Workshops, møder eller online analyser med relevante personer
- Fremlæggelse af analyse og anbefaling til handlingsområder
Pris for hele forløbet kr. 29.500 excl. moms
Kontakt Uffe Krogh på uffe@corebase.dk eller telefon 3011 4404.
10-08-2020
Hjælp til Dansk Industris medlemmer
Digitale produkter kan ikke afbøde corona, men kan gøre det lidt enklere at være virksomhed og medarbejder i en svær tid. Derfor har DI samlet en række værktøjer fra DI-medlemmer, som ønsker at tilbyde deres hjælp til andre virksomheder.
Her i blandt Corebase, der hjælper med at se på de muligheder virksomhederne har.
Klik her: www.danskindustri.dk/corebase/
10-08-2020
Udnyt tiden med de bedste konsulenter
Corona-krisen har sendt mange af de aller dygtigste freelancekonsulenter hjem. Men prøv lige at se, om der er nogle af de her opgaver du godt kunne tænke at få sat i gang:
- Måling af it-gælden i virksomheden
- Optimering af Dynamics AX/365
- Rådgivning omkring digitalisering
- Opsætning af komplekse webshops
- Walk’nTalk leder-coaching
- Sparring af CIO og it-chefer
- Sikring af igangværende projekter
- Sikring af ressourcer i forbindelse med opstart
Effekten af disse ydelser, har tidligere vist sig hos andre virksomheder, at være nyttig og forbedret konkurrenceevnen.
Her og nu har Corebase en række erfarne konsulenter til rådighed og med kernekompetencer indenfor de nævnte områder. Hvis der er mulighed, anbefales det at komme i gang nu. Kontakt Uffe Krogh, Corebase for en snak.